Cal diferenciar entre al·lèrgia i intolerància alimentària (per exemple, a la
lactosa o al gluten), ja que tot i produir en alguns casos una simptomatologia
similar, la intolerància no desencadena
reaccions del sistema immunitari o de defensa.
L'al·lèrgia alimentària és una resposta immunològica exagerada de l'organisme que es produeix en persones
hipersensibles com a conseqüència de la ingestió, la inhalació o el contacte amb un
aliment determinat o els seus derivats, o amb un additiu contingut en aquest aliment.
Les persones que en pateixen presenten símptomes
quan ingereixen, inhalen o tenen contacte amb aliments que per a la majoria de
la població són segurs i saludables.
Les al·lèrgies alimentàries poden també agreujar
afeccions com l'asma o l'èczema, entre d'altres.
Els ingredients de declaració obligatòria són:
·
Cereals que continguin gluten (és a dir, blat, sègol, ordi,
civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides) i productes derivats.
·
Crustacis i productes a base de crustacis.
·
Ous i productes a base d’ou.
·
Peix i productes a base de peix.
·
Cacauets i productes a base de cacauets.
·
Soja i productes a base de soja.
·
Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa).
·
Fruita seca de clofolla, és a dir, ametlles, avellanes, nous (de
noguera), anacards, nous del Brasil, festucs, macadàmies i nous d’Austràlia, i
productes derivats.
·
Api i productes derivats.
·
Mostassa i productes derivats.
·
Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam.
·
Anhídrid sulfurós i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg
o 10 mg/L expressat com a SO2.
·
Tramussos i productes a base de tramussos.
·
Mol·luscs i productes a base de mol·luscs.
Si tens algun dubte sobre
la seguretat alimentària a Catalunya, hi ha diverses formes de consultar-ho. Pots dirigir-te
a l'ACSA per telèfon o
correu ordinari, o els envies un correu electrònic a acsa@gencat.cat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada